HTML

Tanmesék 2.0

Ez egy kísérleti jellegű beszélgetős blog. Pár naponta közzéteszek egy-egy tanmesét. A feladat az, hogy a saját életedből vett példákkal, valódi történetekkel, hasznos vagy egyszerűen csak érdekes élettapasztalataid megosztásával segíts megmutatni, mit jelent a tanmese a mai magyar embernek. A legjobbakat egy másik blogon közzéteszem, és minden hónapban megfelezem a szerzőjével a blog bevételét. :) Szóval: mi jut szedbe a saját életedből ennek a tanmesének az elolvasásakor? Kellemes és hasznos szórakozást kívánok mindenkinek!

Friss topikok

  • oncogito: És ha már nem emlékszel, hogy hova írtál még, emlékeztető: www.wita.hu/index.php?show=post&post=620 (2009.01.07. 15:14) A szamár

Linkblog

Archívum

A sas és a ganajtúró

2009.01.10. 08:12 demokraciakutatas

A sas egy nyulat üldözött. A nyúl, mivel senkinél sem talált segítséget, ahhoz fordult, akit a véletlen az útjába hozott: meglátta a ganajtúrót, hozzá fordult hát könyörgésével. A bogár bátorította őt, és amikor meglátta a közeledő sast, kérte, hogy ne hurcolja el azt, aki tőle segítséget kért. A sas azonban ügyet sem vetett a kis bogárra, és felfalta a nyulat. Ettől kezdve azonban a bogár bosszút forralt: figyelte a sas fészkét, és valahányszor az költeni akart, felrepült, s legördítette és összetörte a tojásokat. Végül a mindenünnen elüldözött sas Zeuszhoz menekült, és tőle kért helyet a biztonságos költéshez. Zeusz megengedte neki, hogy az ő ölében rakjon fészket. Mikor a bogár ezt meglátta, piszokból egy golyót csinált, majd felrepült vele, és Zeusz ölébe ejtette. Zeusz le akarta dobni a szemetet, de ahogy felugrott, elfeledkezett a tojásokról, és azokat is ledobta. Azt mondják, ettol fogva járja az, hogy a sasok nem költenek abban az időben, mikor ganajtúrók is vannak.

A mese azt tanítja, hogy meg kell fontolni: senki sem gyenge annyira, hogy ha gyalázatot szenved, ne tudna bosszút állni érte.

Szólj hozzá!

Címkék: tanmese

Szavazás

2009.01.02. 11:53 demokraciakutatas

Szólj hozzá!

Címkék: szavazás tapasztalatok

A szamár

2009.01.01. 20:29 demokraciakutatas

Egy nap a paraszt szamara beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni, mit is tehetne. Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg, és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédait, hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott, és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette mi történik, és először rémisztően üvöltött. Aztán mindenki csodálatára megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a szamár valami csodálatosat csinál: lerázza magáról a földet, és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és a szomszédai tovább lapátolták a földet a szamárra, lerázta magáról, és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén, és boldogan elsétált.

6 komment

Könyvek

2009.01.01. 04:59 demokraciakutatas

Szólj hozzá!